هورمون درمانی
تعریف
هورمون درمانی
هورمون درمانی استفاده از یک یا دو هورمون زنانه از قبیل: استروژن و پروژسترون و گاهی تستسترون به منظور درمان علائم یائسگی میباشد.
علائم یائسگی شامل: گرگرفتگی، خشکی واژن، نوسانات خلقی، اختلالات خواب، و کاهش میل جنسی میباشد. هورمون درمانی بصورت قرص، پچ، تزریق، کرم واژینال، و یا حلقه استفاده میشود.
اطلاعات
هورمون درمانی ممکن است به از بین بردن برخی از علایم آزاردهنده یائسگی، مانند گرگرفتگی، خشکی واژن و درد هنگام مقاربت کمک کند. هورمون استروژن در برابر نازک شدن استخوان ها (پوکی استخوان) از بدن محافظت می کند. با این حال، مصرف هورمون نیز ممکن است خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش دهد:
- لخته شدن خون
- سرطان پستان
- بیماری قلبی
- سکته مغزی
شما و پزشکتان باید تصمیم بگیرید که هورمون درمانی برای شما مناسب است یا خیر. کلید تصمیمگیری موفق، سنجش بین مزایا و مضرات هورمون درمانی است. قبل از تجویز هورمون درمانی، پزشک شما باید از تاریخچه مصرف داروی شما آگاه باشد.
استفاده کوتاه مدت (تا 5 سال) هورمون درمانی با کمترین مقدار ممکن در درمان بی خطر علائم یائسگی برای بسیاری از زنان تجویز میشود.
مزایای هورمون درمانی
بزرگترین مزیتی که زنان از هورمون درمانی دریافت میکنند، تسکین موارد زیر میباشد:
- گرگرفتگی
- عرق شبانه
- مشکلات خواب
- خشکی واژن
- اضطراب بدن زنان میزان استروژن کمتری در طول و پس از یائسگی تولید میکند، که ممکن است استحکام استخوانهای او را تحت تاثیر قرار دهد. هورمون درمانی نیز ممکن است از بروز استئوپروزیس(پوکی استخوان) جلوگیری می کند.
- معمولاً، گرگرفتگی و تعریق شبانه بعد از چند سال کمتر میشود، به خصوص اگر هورمون درمانی به آرامی کاهش یابد.
خطرات هورمون درمانی
- لخته شدن خون:
- پزشکان از مدتها پیش میدانستهاند که مصرف استروژن خطر ابتلای فرد به لخته شدن خون را افزایش میدهد. به طور کلی، این خطر در صورت استفاده از قرصهای ضد بارداری، که شامل دوزهای بالای استروژن است، بیشتر میباشد. با مصرف سیگار این خطر افزایش پیدا میکند.
- سرطان
سرطان پستان:
احتمال ابتلا به سرطان پستان در خانم هایی که به مدت طولانی (بیشتر از پنج سال) از هورمون درمانی استفاده کرده اند، بیشتر است.
سرطان رحم/ آندومتریوز:
خطر ابتلا به سرطان آندومتریوز در زنانی که از هورمون درمانی استفاده کردهاند 5 برابر بیشتر از زنانی است که از این روش درمانی استفاده نکردهاند. با این حال، به نظر می رسد مصرف پروژسترون به همراه استروژن برای محافظت در برابر این سرطان، مفید باشد. سرطان آندومتر در زنانی که رحم ندارند، ایجاد نمیشود.
بیماریهای قلبی عروقی:
استروژن، خطر ابتلا به بیماری قلبی در زنان مسن و یا زنانی که پیش از 10 سال از آخرین دوران عادت ماهانه خود، استروژن مصرف کردهاند را افزایش می دهد. بهترین زمان استفاده از استروژن در سنین زیر 60 سال و یا ده سال قبل از شروع یائسگی است. ترومبوز وریدی (دی- وی- تی یا لخته خون در رگ) و آمبولی ریوی (یا لخته خون در ریه ها) صرف نظر از سن، در زنانی که استروژن خوراکی مصرف میکنند شایع تر است.
سکته مغزی:
احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی در زنانی که استروژن مصرف میکنند و سیگار میکشند بالاتر است.
بیماریهای کیسه صفرا:
مطالعات متعدد نشان داده اند احتمال تشکیل سنگهای صفراوی در زنانی که از استروژن / پروژسترون درمانی استفاده میکنند بیشتر است.
عوارض جانبی هورمون درمانی
همانطور که تمام داروها، عوارض جانبی احتمالی دارند، برخی از زنان با استفاده از هورمون درمانی ممکن است مبتلا به:
- نفخ
- درد پستان
- سردرد
- نوسانات خلقی
- حالت تهوع
- احتباس آب، شوند.برخی از زنان زمانی که شروع به مصرف هورمون میکنند، دچار خونریزی نامنظم میشوند. تغییر دوز اغلب این اثر جانبی را از بین می برد. در صورت مشاهده هر گونه خونریزی غیر معمول، به پزشک خود مراجعه کنید.
- تغییر دوز یا شکل هورمون درمانی ممکن است به کاهش این عوارض جانبی کمک کند.
انواع روشهای هورمون درمانی
هورمون درمانی داری انواع مختلفی است که رایجترین روش، استفاده از داروهای استروژن و پروژسترون میباشد. برای پیدا کردن بهترین شکل هورمون درمانی ممکن است نیاز به امتحان کردن چند نوع آن داشته باشید.
- استروژن به فرمهای زیر وجود دارد
- اسپری بینی
- قرص خوراکی
- ژل پوستی
- چسبهای پوستی، که بر ران یا شکم یا ناحیه درگیر استفاده میشود
- کرم یا قرص واژینال، برای کمک به خشکی و درد هنگام مقاربت جنسی
- حلقه واژنی
- بیشتر زنانی که استروژن مصرف میکنند و رحم خود را درنیاوردهاند، نیاز به مصرف پروژسترون نیز دارند. مصرف این دو دارو با هم، به کاهش خطر ابتلا به آندومتر (سرطان رحم) کمک می کند.
- پروژسترون یا پروژستین به فرمهای زیر وجود دارد:
- قرص
- چسب پوستی
- کرم واژینال
هنگامی که استروژن و پروژسترون با هم تجویز می شوند، پزشک شما یکی از برنامه های زیر را توصیه می کند:
- هورمون درمانی چرخهای: اغلب زمانی که یک زن وارد یائسگی میشود، توصیه می گردد. در این درمان، استروژن به صورت قرص یا پچ به مدت 25 روز تجویز میشود و استروژن بین روزهای 10-14 به برنامه اضافه میگردد. استروژن و پروژسترون با هم به مدت 25 روز دیگر استفاده می شود. سپس به مدت 3-5 روز هیچ هورمونی مصرف نمیشود. ممکن است خونریزی ماهانه در این نوع درمان وجود داشته باشد.
- درمان مداوم: شامل درمان ترکیبی با استفاده روزانه از استروژن و پروژسترون میباشد. ممکن است با شروع یا تعویض درمان به این روش، خونریزیهای نامنظم رخ دهد. بیشتر زنان بعد از یکسال دیگر خونریزی نخواهند داشت.
داروهای اضافی ممکن است برای برخی از زنان با علائم شدید از یائسگی، یا زنانی که در معرض خطر بسیار بالا برای پوکی استخوان یا بیماری قلبی هستند، توصیه شود. یکی از داروهای مکمل ممکن است تستسترون، هورمونی که در مردان فراوان تر و به منظور بهبود میل جنسی تولید میشود، باشد. داروهای غیر هورمونی گاهی به همراه، و یا به جای، هورمون درمانی استفاده می شوند.
زندگی سالم
علاوه بر هورمون درمانی، یک زن میتواند قدم های دیگری برای تنظیم تغییرات در زندگی خود در دوران یائسگی بردارد. خوردن غذاهای سالم و ورزش منظم، به کاهش پوکی استخوان، بهبود وضعیت تعادل و سلامت قلب، کمک خواهد کرد.
با پزشک خود در تماس باشید
بررسی منظم وضعیت بدن شما در زمان هورمون درمانی بسیار مهم است. اگر خونریزی واژینال یا دیگر علائم غیر معمول در طول هورمون درمانی داشتید، با پزشک مراقب خود تماس بگیرید و خواستار راهنمایی شوید.
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007111.htm