تاریخ شمسی اینجا نمایش داده می‌شود

اصول کلی پیشگیری از سرطان

سرطان با خودمراقبتي و اصول ده گانه در پیشگیری از سرطان قابل پيشگيري و درمان است.

سرطان یک بیماری با یک علت واحد و مجزا نیست؛ بلکه همانند اغلب بیماری‌های مزمن مجموعه‌ای از عوامل مختلف باعث بروز این بیماری می شوند.

خود را در برابر عفونت ها محافظت کنید. (بعضی از عفونت ها مانند ابتلا به ویروس هپاتیت، ایدز و… در ایجاد سرطان هایی مانند سرطان کبد و دهان موثر است و نوعی از ویروس‌ها درخانم ها برای ایجاد سرطان دهانه رحم نقش دارند.)

برای پیشگیری از ابتلا به ویروس هپاتیت لازم است به خصوص افراد پرخطر واکسن بزنند مانند کسانی که با فرآورده‌های خونی سر و کار دارند و یا رفتارهای جنسی پرخطر دارند.

باید در روابط خانوادگی به تعهدات اخلاقی پایبند بود، از انجام فعالیت های پرخطر جنسی پرهیز نمود و بهداشت را رعایت نمود. در این خصوص با کارکنان مراکز بهداشتی یا پزشک خود مشورت کنید.

در منزل و محیط کار اصول ایمنی را رعایت کنید.

تماس با بعضی از مواد شیمیایی مانند اغلب رنگ ها و یا تنفس گرد و غبار بعضی از معادن و صنایع و خوردن برخی مواد شیمیایی سرطان‌زا می‌باشد.

برخی از مشاغل مانند کشاورزی، سم­پاشی، نقاشی، مبل‌سازی، کار در صنایع آهن، فولاد، زغال سنگ، لاستیک، تولید یا تعمیر پوتین و کفش به دلیل احتمال تماس بیشتر با بعضی از مواد شیمیایی خطر برخی سرطان ها را افزایش می دهند. هنگام کار با مواد شیمیایی استانداردهای ایمنی را رعایت کنید.

به هنگام کار با حلال‌ها، باید مطمئن شوید که اتاق کاملاً تهویه می‌شود. در صورت امکان در فضای باز کار کنید یا پنجره‌ها را باز کنید. از تماس با آفت کش ها بپرهیزید. جذب آفت کش ها بیشتر از راه پوست صورت می گیرد. در صورت تماس باید بدن را به سرعت شست وشو داد.

در محیط های کاری مانند مراکز رادیولوژی از برخورد غیرضروری با اشعه ایکس تا حد امکان پرهیز کنید.

تا حد ممکن سطوح کاری را عاری از گرد و غبار و مواد شیمیایی نگهدارید. از روش‌های تمیز کردن تر(مرطوب) استفاده نمایید تا گرد و غبار ایجاد نشود.

اگر در محیطی کار می‌کنید که در آن در معرض تراکم بالایی از ذرات ریز، الیاف و گرد و غبار قرار دارید، ماسک محافظ مناسب را روی بینی و دهان خود قرار دهید و مطمئن شوید ماسک به طرز صحیح روی صورت شما قرار گرفته است و مانع از دید شما نمی‌شود.

برنامه های طب کار را جدی بگیرید و طبق برنامه برای انجام بررسی ها و معاینات به مراکز مربوطه مراجعه کنید.

با شناخت برخی از عوامل خطر ایجاد سرطان می توان با پرهیز یا کاهش از تماس با این عوامل احتمال ابتلا به سرطان را کاهش داد

سرطان یکی از شایع ترین بیماری ها در تمامی کشورها می باشد

بالغ بر 40 درصد از سرطان ها قابل پیشگیری و 40 درصد از سرطان ها قابل درمان اند.

شایع‌ترین سرطان ها در میان مردان عبارتند از :سرطان معده، مثانه، پروستات، روده بزرگ، دستگاه خونساز، ریه، مری، اعصاب مرکزی، غدد لنفاوی و پوست.

شایع‌ترین سرطان‌ها در میان زنان عبارتند از: سرطان پستان، پوست، روده، راست روده، معده، مری، دستگاه خون ساز، تیروئید، تخمدان و رحم.

عوامل موثر در بروز سرطان عبارتند از: جنسيت‌، سن‌، نژاد، موقعيت جغـرافيـایی.

عوامل سرطان زا شامل مواد یا شرایطی هستند که ممکن است انسان پس از تماس با آنها به مدت کافی و به مقدار کافی مبتلا به سرطان شوند.

برخی از عوامل سرطان‌زای مهم قابل پیشگیری عبارتند از: انواع دخانیات، بعضی از مواد غذایی، مصرف نوشابه های الکلی، چاقی و کم تحرکی، تماس زیاد با اشعه آفتاب، بعضی از ویروس ها، تماس با بعضی از مواد شیمیایی.

با اصلاح شیوه زندگی شامل شناسایی عوامل خطر و تلاش در جهت پرهیز از مواجهه با عوامل خطرساز مانند پرهیز از دود سیگار می توان از ابتلا به بسیاری از سرطان های شایع پیشگیری نمود.

error: Content is protected !!